[ google-site-verification: google096b424537a64561.html googlecb521646d1f4a805.html] google-site-verification: google096b424537a64561.html
Tayland ve Kamboçya arası (Tampon Bölge)
BANGKOK - SİEM REAP
OTOBÜSLE TAYLAND’ DAN KAM BOÇYA’ YA GEÇİYORUM
26 Şubat 2008
Bangkok’ta Khao San Road’daki ucuz bir hostelda son gecemi geçirdim. Bu cadde sırt çantalı turistlerin en çok rağbet ettiği mutlaka görmeniz gereken bir yer. Hemen caddenin girişindeki -15 $ ödeyerek bilet aldığım- "Tourist Travel" adlı acentenin önüne geldim. Ortalık turist kaynıyor. Çevredeki diğer acentelerle beraber onlarca yolcu var. Yarım saat kadar süren bir bekleyişten sonra sırt çantalarımızı yerleştirip yola çıkıyoruz.
Otobüsümüz klimalı ve süspansiyonu rahat; hiç sarsmıyor. Tek sorun arkadaki tuvaletten ara sıra gelen sidik kokusu. Bayanlar o kadar çok kullanıyorlar ki, tuvaletin kapısı bir türlü kapalı kalmıyor. Böyle şeylere “kafayı takmak” gibi bir hastalığım var. Maalesef uzunca süre korkunç bir rahatsızlık yaşıyorum.
Bangkok’tan buyana yaklaşık dört saatlik bir yolculuğun sonunda 260 km yol kat etmişiz. Tayland’dan çıkış yapacağımız “Aran” sınır kapısına yakın bir tesise giriyoruz. Karşısı Kamboçya “Poipet” sınır kapısı. Bu arada doldurmamız gereken formları dağıtıyorlar. Ben Kamboçya vizesini “elektronik vize” olarak -20€ karşılığında- internet üzerinden almıştım. Bu yüzden form doldurma gereğini duymadım. Ama sınıra geldiğimizde mevcut vizeye rağmen herkes gibi form doldurmak zorunda olduğumu öğreniyorum. Kimlik bilgilerim ve vize numaramı yazdığım kartı ikiye kesip bir parçasını bana veriyorlar. Bunu Kamboçya’dan çıkarken ibraz etmem gerekecek. Pek çok ülke bu uygulamayı yapıyor. Gezginlerin dikkat etmesi gereken önemli bir durum…
Tayland’ın tertemiz asfalt yolundan sonra toz toprak içindeki Kamboçya-Poipet sınır kasabasındayız. Bu sefilliğin içinde Modern giyimli Kıral ve Kıraliçenin cadde boyundaki dev portresi dikkatimizi çekiyor.
Otobüsümüz Kamboçya sınırını geçmedi.Kalan yolculuğumuz için herkes gideceği şehre göre buranın araçlarına binecek. Biz sekiz on kişilik bir gurup, içinde yerlilerin de olduğu bir otobüse biniyoruz. Rotamız, dünya kültür mirasları listesindeki muhteşem tapınak Angkor Wat’ın bulunduğu Siem Reap şehri… Elimdeki rehber kitapta mesafenin 150 km olduğu yazıyor.
Yol kenarlarında en çok Kamboçya Halk Partisi’nin tabelaları ve Kral Norodom’un resimleri ile karşılaşıyoruz.Ülke iki meclisli parlamenter sistemle Meşruti Krallık tarafından yönetiliyor.İktidarda “Cambodian People Party-Kamboçya Halk Partisi” var.
Köy evleri genellikle bizim Karadeniz’deki “serender” ler gibi sırıklar üzerine yapılmış. Hava karardığında pek çok köyde elektriğin olmadığına tanıklık etmek bana çocukluk yıllarımı anımsatıyor.
Ülkede trafik bizdeki gibi sağdan akıyor. (Direksiyonların solda olması gerekir.) Fakat araçların çoğu Tayland’dan satın alındığı için direksiyonları genellikle sağ tarafta… Belli ki, bu ülkede daha pek çok çarpıklıkla karşılaşacağız.
(Devam edecek)
"Bilgi, paylaşıldıkça çoğalır!" Başkalarının da yararlanmasını sağlamak için aşağıdaki modülleri kullanarak YORUM yapabilir, FACEBOOK'da paylaşabilirsiniz!